Header image  
"Deinn som sei det e det!"
 
 
    tilbake til dykkesiden
 
"Lektern"

Først litt historie fra http://www.skovheim.org

"Syd for Trondheim by hviler vraket av en lekter som det er antatt gikk ned under den andre verdenskrig. Identitet og historie er stort sett ukjent, men vraket av denne lekteren er en av de mest kjente og populære dykkemål i hele Trondheimsfjorden. Rykter sier at lekteren ble brukt under bygging av den tyske ubåtbasen i Trondheim, og ble antagelig også benyttet til byggingen av Thamshavnbanen mellom Orkanger og Løkken."

Endelig har også jeg fått dykket på den velkjente lektern. Vraket byr på ingen måte på spektakulær vrakdykking da det er ribbet for alt av detaljer (om det noen gang har vært noen). Uansett kan dette være en interessant plass, også for skattejegeren. Utenfor kaia finner man fantastisk mye skrot; en Volvo Amazon, et autovern, sag, parabol, safe, grillen til en Volvo 240 GLT og mye mye mer.

Dybden på vraket tilsier at man ikke bør hive seg uti her som blodfersk dykker. Om en våger seg ned til baugen (ca. 40 m) kan man se at vraket ligger helt på kanten av et stup. Hvor dypt det er på foten av dette stupet vites ikke, men det ryktes om 100 m ++. For de som virkelig har hår på ballene kan det være moro å svømme under baugen som henger over kanten av stupet. Dybden blir da fort dypere enn 45 m. Uansett er det akterenden som har mest å by på. Her finnes flere flotte fotomotiv, bl.a. roret som fremdeles er inntakt. Dette gjør at man lett kan få et bra dykk på vraket uten å gå dypere enn 30 m. Dessuten står det en korall på babord side av vraket, på omtrent 35-ish meter.

Vraket er merket med blåse og lett å finne. Følger man bunntauet fra blåsa kommer man rett ned på den tidligere nevnte Volvo'n på ca. 30 m. Løft blikket litt og se deg rundt og du skal se vraket lett.

 

Sted: Børsaberga, Trondheimsfjorden
Dybde: 24 - 45 m
Forhold: Aldri opplevd noe særlig til strøm her.
Veibeskrivelse: Vraket kan lett dykkes fra land. Kjør gamle E-39 mellom Buvika og Børsa. Etter hvert kommer du til en gammel sammenrast kai. Det er parkeringsplass her og greier. Se kart.
Media: